[Dobrze wiedzieć] Zakup Columbusa

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • andrzej111
    L&K
    • 2010
    • 1391

Nie chce psuć interesu ale:

Zamieszczone przez misiek^wro
    Generalnie kodowac/poprawic trzeba prawie zawsze, radio dzialac bedzie, ale byc moze tak, ze nie bedzie komunikacji z Maxidotem albo MF Ogolnie to nie problemu z przekodowanie,
    A od Ciebie/carsystems itd. nie trzeba kodować?

Tak samo jak zamiana pinow we wtyczkach iso itd ... a takie operacji przy montazu RNS'a tez sie robi - ja to wykonuje gratis. Małpa walnie lbem o sciane i poleci do elektryka, ktory za zamiane pinow wezmie z 200 zl, albo do ASO gdzie wezma 500.
    W ASO za wyjęcie kilku pinów i odpowiednie wpięcie wraz z wpisem do książki całe 50zł
    Poza tym na razie nikt tutaj nie pisał że trzeba jakiekolwiek piny zmieniać. Wkładasz i heja. Możesz napisać coś więcej?

Podobnież teraz mialem prosbe o "rozkodwanie" pinu - czego oczywiscie odmowilem ( takze jesli ktos ma takie pobozne zyczenia, to nie te drzwi )
    Brak sprzętu?

Podsumowując, nie straszcie ludzi tymi używkami. Przecież równie dobrze ktoś może wystawić radio od któregoś z wyżej wymienionych sprzedawców, i co wtedy też jest kradziony bubel? To tka
    Sprzedam silikon do pokrywy rozrządu CDAA, CDAB, CCZA - D174003A2 - info na PW

Komentarz

• misiek^wro
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 8321

Zamieszczone przez andrzej111
      Jesli klient powie mi co jest w aucie ( MF itd ) to dostaje radio zakodowane pod swoją fure.

W ASO za wyjęcie kilku pinów i odpowiednie wpięcie wraz z wpisem do książki całe 50zł
      No, zwlaszcza ze ASO u jednego z klientów ( Janusz, ujawnij się może ) nie potrafiło zakodować radia tak, aby pokazywało strzałki na Maxi Docie - także o czym my mówimy? Jeśli wpadnie klient z problemem nie działającego Auxa czy złej jakosci dźwieku bije o zakład że ASO rozłoży ręce :twisted:

Poza tym na razie nikt tutaj nie pisał że trzeba jakiekolwiek piny zmieniać. Wkładasz i heja. Możesz napisać coś więcej?
      Bywają przypadki, że trzeba zmienić uziemienie itd. Skoroś taki mądry to know-how masz, a jak nie to sobie je kup :twisted:

Brak sprzętu?
      Nie, uważam że osoba, która ma Columbusa z ASO ma mieć do niego kod, a osoba która kupiła go ode mnie/martina/carsystemsa itd - również go ma. Kodu nie mają tylko złodzieje. Tych wyzywam od najgorszego i życze im najgorszego. Jeśli bawisz się w takie rzeczy to strzałeczka ...

Podsumowując, nie straszcie ludzi tymi używkami. Przecież równie dobrze ktoś może wystawić radio od któregoś z wyżej wymienionych sprzedawców, i co wtedy też jest kradziony bubel? To tka
      U mnie gwarancja jest przechodnia, podobnie jak feedback i opieka. Jeśli klient mi zakomunikuje, że radio zmienia własciciela to ja rownież mam to na uwadze. EOT.
      Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
      Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
      ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• waclaw
        Drive
        • 2012
        • 55

Czy nowe columbusy tzn z 2012r maja jakies specyficzne oznaczenie.Czy mozna je gdzies znalesc?Skad mam wiedziec ze jest nowy(tegoroczny),oczywiscie jesli jest 2012 znaczy ze jest to model z najnowszym softem?

Komentarz

• dato
          L&K
          • 2012
          • 1431

Nie chce psuć interesu ale:

Generalnie kodowac/poprawic trzeba prawie zawsze, radio dzialac bedzie, ale byc moze tak, ze nie bedzie komunikacji z Maxidotem albo MF Ogolnie to nie problemu z przekodowanie,

Tak samo jak zamiana pinow we wtyczkach iso itd ... a takie operacji przy montazu RNS'a tez sie robi - ja to wykonuje gratis. Małpa walnie lbem o sciane i poleci do elektryka, ktory za zamiane pinow wezmie z 200 zl, albo do ASO gdzie wezma 500.

Podobnież teraz mialem prosbe o "rozkodwanie" pinu - czego oczywiscie odmowilem ( takze jesli ktos ma takie pobozne zyczenia, to nie te drzwi )
          Brak sprzętu?

Powiem Ci tyle - nikt Ci nie broni jeździć do ASO - wolna wola. A skoro pytasz w ten sposób o problem z rozkodowaniem to albo jesteś totalnym głąbem, albo pisząc byłeś nieprzytomny - masz szansę się lekko zrehabilitować, wystarczy publicznie 1 magiczne słowo w stronę Miśka...

MASA naiwniaków od zaoszczędzonej "stówki" płacze w kąciku po okazyjnych zakupach używek na alledrogo. Tyle w kwestii podsumowania.

Komentarz

• Enriquez
            RS
            • 2009
            • 7685
            • Superb III (3V3)

Najgorsze jest to, że do zmiany PINu radia można już kupić pudełeczko za 399 EUR, co sprawia, że już 2 wędkowane RNSy zwrócą nakłady na sprzęt niestety. Pozostaje jedynie ubezpieczyć radio od kradzieży.
            Pozdrawiam
            Marcin

Komentarz

• toomasz
              Elegance
              • 2010
              • 910
              • Volkswagen
              • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Witam
              Kupilem niedawno nowego columbusa, wersja softu 3814 wersja map 7691. Od czasu do czasu zdarza sie mu mówic po czesku gdy korzystam z navi, da się jakoś temu zaradzic?

Komentarz

• Enriquez
                RS
                • 2009
                • 7685
                • Superb III (3V3)

Zmienić mapy na starsze.
                Pozdrawiam
                Marcin

Komentarz

• toomasz
                  Elegance
                  • 2010
                  • 910
                  • Volkswagen
                  • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zmienić mapy na starsze.
                  Czyli np jakie?

Komentarz

• Enriquez
                    RS
                    • 2009
                    • 7685
                    • Superb III (3V3)

Mapy w wersji niższej niż masz. Nie pamiętam teraz numerku, ale gadanie nie po polsku występuje w najnowszych mapach, szczególnie na rondach.
                    Pozdrawiam
                    Marcin

Komentarz

• misiek^wro
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 8321

Zamieszczone przez Enriquez
                      ale gadanie nie po polsku występuje w najnowszych mapach, szczególnie na rondach.
                      No, ale nie wytlumaczysz ludziom, zeby czekali na poprawione mapy, bo widza ze sa, chca miec - wysylasz, a pozniej masz lemanty o to, ze na rondach fiksuje

LUDZIE! Cierpliwosci - beda niebawem mapy poprawione, zrobi sie merge'a z E+W i bedziecie mieli taki kombajn, ze ja p... :twisted:

Komentarz

• dato
                        L&K
                        • 2012
                        • 1431

Misiek, a zrobiłbyś mi takiego merge'a z najnowszych E + W teraz zaraz ? Tylko, żeby miejscowości nie nazywały się czeskim tekstem, reszta ok. Głosowego nie używam, w d... mam :-)))

Duuuuuuuże pifffo z abonamentem na następne pifffa za wszystkie kolejne aktualizacje, zdjąłbyś mi problem z głowy

Komentarz

• misiek^wro
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 8321

dato, nie, bo ja sie tym nie zajmuje

Komentarz

• dato
                            L&K
                            • 2012
                            • 1431

A masz namiary na kogoś, kto sie zajmuje ?

Komentarz

• misiek^wro
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 8321

Mam, tylko po co zawracac komus d... rzeczą, z której skorzysta jedna osoba.

Kędzior na forum jest, chcesz to go przyatakuj, aczkolwiek myśle, że skoro nie miał czasu zlaczyc dwoch dobrych map dla dobra ogolu, to nie zrobi tego samego z dwoma sp.... mapami, ktore maja mase bledow

Ty ich nie widzisz, co nie znaczy ze inni ich nie widza - niestety one sa i dosyc mocno przeszkadzaja Wyjda poprawione wersje, z nowymi obwodnicami miast w PL - wtedy pewnie wyjdzie inicjatywa ze strony Kedziora.

Komentarz

• dato
                                L&K
                                • 2012
                                • 1431

Kontaktowałem się z Kędziorem kilka razy i skutecznie, siedzi głównie na tym forum, którego nazwę automatyczny skrypt tutaj zmienia na inną :diabelski_usmiech

East jest mocno zwalona, West jest ok. Oczywiście trzymam kciuki, żeby nowa, a szczególnie E objawiła się przed połową lipca bo mi na CR potrzebna. Z West korzystam na bieżąco w PL i sobie chwalę.

W zasadzie i mimochodem to mi na pytanie odpowiedziałeś, dzięki.

Komentarz

• misiek^wro
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2006
                                  • 8321

dato, trzeba niestety czekac cierpliwie na upiornie zawalonego robota jak ja zreszta Kedziora.

Beda sprawne mapki, to licze ze wrzuci, sam tez moze bede odwiedzal brać chorwacką, takze i ja sam czekam na tego ulepa mapowego

Komentarz

• dato
                                    L&K
                                    • 2012
                                    • 1431

Powiem Ci... Już bym tak siadł i pojechał... Mógłbym tam na stałe zamieszkać, ale jeszcze za biedny jestem

Komentarz

• Kędzior
                                      Ambiente
                                      • 2007
                                      • 207

Powiem tak
                                      Kilkukrotnie próbowałem zrobić jedną płytke z West i East i na razie bezskutecznie.
                                      Na mapach V6 było to możliwo na V7 i wyżej nie daje rady.

Komentarz

• misiek^wro
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 8321

Kędzior, ja tam w Ciebie wierze Panie majster, tylko skoncz jezdzic do tych franz i espanioli

Komentarz

Wakacje idą. Skoda w tym roku w tripa po Europie jedzie. Przydał by się Columbus!

misiek^wro, jakieś promocję wakacyjną na Columbusa masz?

Komentarz

• misiek^wro
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 8321

namo, przy obecnym 0,17 za korone na granicy to utrzymanie ceny jest promocja :szeroki_usmiech

Komentarz

• andrzej111
                                              L&K
                                              • 2010
                                              • 1391

Przeglądając ETKĘ natknąłem się ORI antenę GPS, może komuś się przyda.
                                              AAN800002AN
                                              Sprzedam silikon do pokrywy rozrządu CDAA, CDAB, CCZA - D174003A2 - info na PW

Komentarz

• moskwicz
                                                Drive
                                                • 2011
                                                • 42

To jak już temat odgrzany to pozwolę sobie go kontynuować, bo to chyba będzie najlepsze miejsce.

Chyba dojrzałem do zakupu Columbusa. Zanim jednak kupię chciałbym mieć pewność, że to czego oczekuję będzie działać jak należy. Stąd też mam kilka pytań, z którymi bardziej doświadczeni użytkownicy nie będa mieć problemu, a inni użytkownicy forum skorzystają z odpowiedzi zebranych w jednym miejscu Oczywiście poczytałem trochę wątków o Columbusach, ale nie dają mi jednoznaczej odpowiedzi na moje wątpliwości.

Otóż, Octavia FL 2011 Ambiente, w tym momencie fabryczny Swing, kierownica multifunkcyjna (od Miska_wro - dzięki, działa bardzo dobrze) i maxi-dot. Jeszcze nie wiem czy kupię nową czy używkę, ale na pewno jakiś model nowszy - czytaj: produkcja najdalej 2012. Oczywiście wiem, że muszę zamienić ramkę i do kompletu dokupić antenę GSM. Moje pytania:

1. Czy kupienie rocznika 2012 jakoś mnie zabezpiecza przed problemami z aktualizacją map/firmweru? Abstrahuje oczywiście od sytuacji, w której kupiłbym jakiegoś lewego składaka, zakładam, że kupuje sprawne radio z tego rocznika lub nówkę.
                                                2. Czy mam się obawiac rozładowywania akumlatora?
                                                3. Czy nawigacja standardowo gada po polsku? Czy trzeba do tego "dorabiać" polskiego lektora?
                                                4. Czy na maxi-dot będę mógł widzieć tak jak przy współpracy ze Swingiem informacje audio, czyli np. nazwy stacji radiowych/nazwy piosenek?
                                                5. Czy na maxi-dot będę widział info z nawigacji w postaci strzałek? Co jeszcze się tam pokazuje, odległość do manewru? Czy jeszcze jakieś informacje z navi?
                                                6. Zakładam, że pomiędyz trybem navi a audio przełączam normalnie w menu maxi-dot?
                                                7. Czy z kierownicy będę mógł obsługiwać te same funkcje co w Swingu tzn. włączanie/wyłączanie, regulacja głośności, zmiana stacji radiowej?
                                                8. Czy da się wyprowadzić sygnał na dodatkowe monitor/monitory?
                                                9. Czy jakość dzwięku zmieni się w stosunku do Swinga? In plus, in minus?
                                                10. Czy coś może mnie niemiło zaskoczyć? PS. Wiem, że Columbus nie obsługuje automapy

Mam nadzieję, że ktoś będzie miał cierpliwość do moich pytań Dzięki!
                                                moskwicz

Komentarz

• versola
                                                  Classic
                                                  • 2013
                                                  • 26

1. Już od wersji A wydawanych ok 2009 roku możesz wgrać najnowsze softy dzięki modyfikacjom np. od kędziora. Każdy kolejny soft to kosmetyka, nie przejmowała bym się zbytnio kwestią softu.
                                                  2. Ta kwestia była w O2, Ty masz FL czyli problemu brak
                                                  3. Tak, gada popolsku
                                                  4. Tak a nawet infotext stacji radiowych
                                                  5. Standardowo powinno działać, w razie problemu wystarczy wgrać fixa
                                                  6. Na guzikach na Columbusie
                                                  7. Tak
                                                  8. Tak, kilka stów kosztuje taka wtyczka na allegro
                                                  9. w porównaniu do Columbusa ten Swing to pierdzi
                                                  10. Columbus miło Cię zaskoczy, olejesz tą całą AutoMapę

Komentarz

• moskwicz
                                                    Drive
                                                    • 2011
                                                    • 42

versola dziękie wielkie, Twoje odbpowiedzi konkretne i zachęcają do kupna

To jeszcze kilka pytań pomocniczych i takich o których zapomniałem...

1. Czy info z nawigacji na maxi-dot wygląda jakoś podobnie do tego poniżej? Pytam, bo rózne w necie widziałem.
                                                    lub
                                                    2. A czy przy puszczonym na dodatkowe monitorki filmie może działać równocześnie nawigacja/radio (dual zone chyba się to nazywa)?
                                                    3. Fabryczne czujniki parkowania tylne (parkronic) rozumiem, ze oczywiście się wyświetlają na urządzeniu?
                                                    4. Czy to prawda, że nawigacja pokazuje z jakimś opóźnieniem względem rzeczywistej pozycji? Czyli widzę, że przecznicę juz przejechałem a na navi ciąle mam ją przed sobą...?

To chyba tyle...
                                                    moskwicz

Komentarz

Pracuję...